20 godina od prvog natjecanja mladeži HCK

Svibanj 10, 2016 at 8:02 pm Komentiraj

Za otići na Europsko Prvenstvo u pružanju prve pomoći 1995. bilo je dovoljno ispuniti 3. uvjeta: da ideš u 3. srednje u gimnazijama Lucijan Vranjanin ili Križanićeva, da znaš engleski i da svečano obećaš da ćeš jednom tjedno dolaziti na pripreme reprezentacije. Poslati šest srednjoškolaca na europsko seniorsko prvenstvo je vrlo hrabar i neuobičajan potez. Ali kako u svakoj ludosti ima i genijalnosti i obrnuto iz današnje perspektive ovaj eksperiment je imao i pozitivne rezultate. To da smo imali odličnu i utreniranu ekipu prve pomoći nije bio jedan od njih. Bili smo predzadnji – pitaj Boga koga su Estonci poslali da su uspjeli biti lošiji od nas.

No na neku čudnu foru ova ekipa je postala prvi korak u obnovi aktivnosti mladih HCK. Kao i uvijek kada skupiš mlade koji ne znajubaš što rade i nemaju stariju generaciju od koje bi mogli kopirati gotova rješenja – sve što smo htjeli napraviti smo smislili od početka. I tako smo smislili kampove u Hrvatskoj, časopis, izborni predmet Odgoj za Humanost odobren od ministarstva.

Isto tako smo pokrenuli i natjecanje mladih- prije dvadeset godina. Imao sam sreću biti u Gospiću na prvom izdanju. Interesantno je da mi je kao jedna od najživljih uspomena toga natjecanja ostala jedna sudionica koja je pretrpjela dosta ozbiljan slučaj sunčanice. Sa filozofskog gledišta možda je ovo znakovito da mi najupečatljivija lekcija od cijelog tog razdoblja ostalo da nosim kapu na jakom suncu i da se mažem kremom za sunčanje. Ovo me podsjeća na onu pjesmu koja daje milion savjeta i na kraju kaže da treba sve zanemariti jer postoji vrlo velika šansa da su pogrešni. Jedini savjet koji sa sigunošću može dati je da treba koristiti kremu za sunčanje.

Mi smo drugom polovicom devedesetih bili ogledni primjer da je ova teorija ispravna. Nije bilo puno ljudi koji su nam htjeli davati savjete a i oni koji su bili u toj poziciji su bili dovoljno pametni da nam daju prostora i slobode da griješimo i eksperimentiramo. Jedna od stvari koja je nastala iz tih grešaka i eksperimenata je i natjecanje mladih HCK koje traje i danas. I zato danas moj savjet ide ne prema mladima nego prema njihovim voditeljima i starijima – dajte mladima povjerenje, slobodu i oprostite im sve greške. Proces je ponekad frustrirajuć i spor ali rezultati će u velikoj većini na kraju premašiti najluđe snove. A za 20 godina ćete imati o čemu pisati blog.

 

 

Oglasi

Entry filed under: Uncategorized.

3. kolo duatlon lige

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Flickr Photos

Twit

RSS Ciclismo

  • Došlo je do pogreške; kanal je vjerojatno privremeno nedostupan. Pokušajte kasnije.

RSS forza Roma

  • Došlo je do pogreške; kanal je vjerojatno privremeno nedostupan. Pokušajte kasnije.

RSS Gazzetta

  • Došlo je do pogreške; kanal je vjerojatno privremeno nedostupan. Pokušajte kasnije.

%d bloggers like this: