Nietzche, Schopenhauer, De Botton i ja:)

Rujan 15, 2009 at 6:45 pm Komentiraj

Danas skrećem sa biciklističko triatlonskih i prelazim na filozofske. Što je i prikladno jer sam u svojim pripremama za Krkatlon (službeno krk3atlon) ulazim u tapering. Teoretski ovo je faza priprema kada se smanjuje intenzintet treninga kako bi trku dočekao svjež. U praksi mi ovo daje opravdanje da preskočim koji dan.

Triatlon je u nedjelju 20.9. ja sam odabrao olimpijsku varijantu (1,5 km plivanja, 40 km bicikla, 10 km trčanja). Ovo će mi biti četvrta triatlonska utrka i prva olimpijska. Do sada sam odradio sprintove koji su točno polovica olimpijskog.

No najava utrke idući put, danas sam htio zapisati dva citata iz super knjige koju čitam. Napisao ju je Alain De Botton, zove se Utjehe filozofije. Ideja je da filozofija treba pružati ljudima utjehu za njihove probleme. Sama knjiga u tome i uspjeva – ima neki feel good faktor u sebi. Jednom sam se nasmijao i rekao – pametan ovaj Sokrat pa to sam i ja mislio.

Ali dva citata koja su mi se sviđala:

Prem Nietzcheovoj je priči kršćanstvo nastalo u umovima stidljivih robova Rimskog carstva koji se nisu imali petlje popesti na planinske vrhunce, pa su si izgradili filozofiju koja tvrdi da su podnožja prekrasna. Kršćani su željeli uživati u pravim sastojcima ispunjenja (društvenom položaju, seksu, intelektualnoj nadmoći, kreativnosti) no nisu imali hrabrosti podnijeti poteškoće koje ta dobra zahtijevaju. Zato su oblikovali licemjerno vjerovanje koje osuđuje ono što žele ali su preslabi da se za to bore, te hvali ono što ne žele ali slučajno imaju. Nemoć je postala “dobrota”, niskost “poniznost”, pokornost ljudima koje mrzite “poslušnost”, dok se Nietzcheova kovanica “nesposobnost-za-osvetu” pretvorila u praštanje. … Kao ovisnici o religiji lagodnosti kršćani su u svom sustavu vrijednosti prednost dali onome što je lako, a ne onome što je poželjno te je život tako ostao bez potencijala.”

I jedan od Schopenhauera:

“Ljubav bira osobe koje bi, da nema spolnog odnosa, ljubavniku bile mrske, prezira vrijedne, pa čak i gnusne. No volja vrste (nagon za razmnožavanjem) je toliko snažnija od volje pojedinca da ljubavnik zatvara oči pred svim odbojnim osobinama, sve previđa i pogrešno procjenjuje, te se zauvijek veže za predmet svoje strasti. Zako se potpuno zaluđuje tlapnjom koja nestaje čim zadovolji volju vrste i ostavlja mu mrskog životnog partnera. Nema drugog objašnjenja zašto se veoma razumni pa i ugledni ljudi često vežu za goropadnice i bračne zloduhe, a mi ne možemo pojmiti kako su mogli odabrati baš njih. “

Kao da opisuju ljude oko mene.

Oglasi

Entry filed under: Uncategorized, Zrnce za razgovor uz kavu.

Juriš na Vršič 2009 Krk olimpijski triatlon ili krk3atlon ili krkatlon

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Flickr Photos

RSS Ciclismo

  • Došlo je do pogreške; kanal je vjerojatno privremeno nedostupan. Pokušajte kasnije.

RSS forza Roma

  • Došlo je do pogreške; kanal je vjerojatno privremeno nedostupan. Pokušajte kasnije.

RSS Gazzetta

  • Došlo je do pogreške; kanal je vjerojatno privremeno nedostupan. Pokušajte kasnije.

%d bloggers like this: