Tour de France za neznalice (dummies)

Srpanj 3, 2009 at 4:55 pm 2 komentara

U subotu u Monacu počinje ovogodišnji Tour de France.  Neki francuzi tvrde da je Tour najveći sportski događaj na svijetu, veći od olimpijade ili svjetskog nogometnog prvenstva. Sigurno je da ga u svijetu gleda sve više i više ljudi a kod nas nije praćen iako ga je jednostavno gledati na Eurosportu.  Zato evo osnovnih stvari koje treba znati da bi se mogao pratiti Le Tour:

Pravila

Pobjednik je onaj koji u najkraćem ukupnom vremenu prođe sve etape. Vremena svih etapa se zbrajaju i tako se dobiva generalni plasman. Kada veći broj vozača dođe u cilj u grupi svima se dodjeljuje vrijeme prvog iz te grupe.  Ako je razlika između dva vozača veća od sekunde grupa se prekida.

npr. grupa od sto vozača uđe u cilj i između 50 i 51 se napravi razmak od dvije sekunde. Prvih 50 dobiva vrijeme prvog vozača a od 51. do 100. mjesta dobivaju vrijeme 51. vozača.

Osim ovoga postoje vremenski bonusi koji se mogu dobiti plasmanom među prva tri na ravnim etapama ili na letećim ciljevima. Vremenski bonusi se kreću od 1 do 12 sekundi i jednostavno se oduzmu od ukupnog vremena.

Ovo znači da vrijeme pobjednika ne mora biti točno vrijeme za koje je prešao cijelu stazu, nego može biti umanjeno za vremenske bonuse koje je osvojio.

Vodeći u generalnom poretku idući dan nosi  žutu majcu (malliot jeaune). Osim žute majce u grupi (pelotonu) se postoje još zelena (bodovi), točkasta (brdski ciljevi – zvana još i malliot a pois, ili polka dot bijela sa crvenim točkama), i bijela (najbolji mladi vozač).

Zelena i točkasta se dodjeljuju vozaču koji skupi najviše bodova na određenim ciljevima. Za zelenu majcu se broje bodovi na letećim ciljevima i kraju etape. Leteći cilj se obično nalazi u nekom većem gradu kroz koji prolazi etapa. Utrka se ne zaustavlja tamo nego se samo zabilježi poredak (ovdje vrijeme ne igra ulogu), podijele se bodovi (koji nose €) i utrka se nastavlja. Naravno leteći ciljevi nose manje bodova nego cilj na kraju etape.  Ovu majcu obično nose sprinteri.

Za točkastu majcu se djele bodovi na vrhovima kategoriziranih uspona. Postoji 5 kategorija – od 1. do 4. plus Hors Categorie (uspon van kategorije)

Interesantna je priča da su se u prošlosti kategorije brda dodjeljivale na osnovu brzine auta u kojoj se je moglo preći to brdo. Četvrta kategorija se je mogla proći u četvrtoj itd. a na hors categorie je auto zakuhao;)

Svaka kategorija nosi određen broj bodova s time da hors categorie nosi najviše. Vozač s najvećim brojem bodova je pobjednik.

Bijela majca funkcionira kao i žuta. Zbrajaju se ukupna vremena, oduzimaju se bonusi, jedino se za nju natječu vozači ispod 23 godine.

Osim svih ovih majci u pelotonu postoji još nekoliko vrsta koje se nose cijele godine. Prošli vikend su u Europi bila održana nacionalna prvenstva u kronometru i u cestovnim utrkama. Pobjednici ovih utrka mogu nositi majcu u bojama zastave svoje zemlje, i to pobjednik kronometra ako je etapa na kronometar i pobjednik na cesti ako je etapa cestovna. Po istom sistemu se dodjeljuje bijela majca sa duginim bojama koja označava svjetskog prvaka. Trenutno su svjetski prvaci Allesandro Ballan (cestovni) i Bert Grabsch (krono)

Ovoliko za početak. Sljedeći put – vrste etapa i osnove taktike.

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

Nekoliko dilema Tour for dummies 2

2 komentara Add your own

 • 1. Tozy  |  Srpanj 8, 2009 u 7:24 pm

  zar se ne dodijeluje bijela majica na toure-u za vozače mlađe od 25g, a ne 23g? večina vozača ima više od 23 god pošto tek tada postaju Elite seniori

 • 2. tomsescu  |  Srpanj 9, 2009 u 12:24 pm

  Pogriješio sam – pisao sam iz glave, nisam provjeravao.
  http://en.wikipedia.org/wiki/White_jersey
  Na wikiju piše da je na touru ispod 26 a na giru ispod 25. Zakaj bi bilo jednostavno…

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Flickr Photos

Domjenak s proglašenjem pobjednika Jarunskih liga 2015.

Domjenak s proglašenjem pobjednika Jarunskih liga 2015.

Domjenak s proglašenjem pobjednika Jarunskih liga 2015.

More Photos

Twit

RSS Ciclismo

 • Ora è ufficiale: Pellizotti torna con Nibali Prosinac 8, 2016
  Ora è ufficiale: Pellizotti torna con Nibali Il 38enne di Bibione ha firmato con il team Bahrain-Merida, che da giovedì fino al 20 dicembre è al lavoro in Croazia
 • Balsamo, una stagione d'oro "Io in finale, che sorpresa!" Prosinac 8, 2016
  Balsamo, una stagione d'oro "Io in finale, che sorpresa!" La giovanissima ciclista piemontese in corsa per il premio "Donna dell'anno". Nel suo 2016, tre titoli iridati juniores tra pista e strada. E il nove di media al liceo Classico...
 • Il 18 si pedala con Aru per beneficenza Prosinac 8, 2016
  Il 18 si pedala con Aru per beneficenza Appuntamento il 18 dicembre a Villacidro per la seconda edizione della pedalata con il campione sardo dell’Astana: il ricavato per la ricostruzione del Palazzetto dello Sport di Arquata del Tronto

RSS forza Roma

 • Došlo je do pogreške; kanal je vjerojatno privremeno nedostupan. Pokušajte kasnije.

%d bloggers like this: